Ръководството на Дунав Русе предприе интересна инициатива, с която целят да насърчат четенето при най-младите. Предизвикателството ще продължи до 15-и декември, като всяко от участващите деца трябва да прочете поне по една книга и да сподели впечатленията си от нея в кратък текст. Най-активните деца ще получат и награди.

“Първата ни задача като клуб е да спомогнем формирането на личности, а след това и спортисти. Затова с ръководството на клуба решихме да дадем началото на тази инициатива, като възможност да обърнем внимание на нашите възпитаници за един важен проблем. В днешния технологичен свят е нормално децата да бъдат обградени от технологии, но трябва и да търсим баланс и да не позволяваме ежедневието им да бъде напълно обсебено от тях. Също така искаме да популяризираме сред нашите спортисти и идеята, че четенето носи и конкретни ползи за тяхното представяне на терена, защото футболът освен физически е и интелектуален спорт. Качества като концентрация, креативност, предвиждане на ситуациите, вземане на бързи и правилни решения се развиват най-добре с активно четене.”, сподели Самир Мастънов – ръководител на детско-юношеската школа на ФК Дунав Русе.

Кампанията за насърчаване на четенето сред младите футболисти е първата подобна инициатива в България, която се организира от ФК Дунав Русе. Нейната цел е да развие въображението на децата, отделяйки ги от света на социалните мрежи и насочвайки вниманието им към четенето на книги. По този начин футболният клуб поставя основите на нов тип подход за работа с младите таланти в България, който до този момент не е бил прилаган в страната.

Участващите деца трябва да изберат книга в сфера по избор, която да прочетат в рамките на месец. Целта е всеки от тях да отделя по един час дневно, изолирайки всички електронни устройства около себе си. Накрая всяко дете трябва да опише кратко резюме на книгата в рамките на една страница. Изработените резюмета ще бъдат публикувани и разпространени на специално място в мрежата на ФК “Дунав” Русе, а най-добрите могат да бъдат издадени и в книга.