"Управлението на ФК Дунав ще бъде по различен начин. Искаме да изградим организация, която е нова за България, но не и за клубове от Западна Европа. Идеята е да не се разчита само на един човек. По тази причина призоваваме всички русенци и хора с възможности да се обединим в името на Дунав и на неговото бъдеще". Това казаха Деян Йорданов и Мартин Цирков - част от новото ръководство на ФК Дунав, който заради финансови и организационни неуредици бе принуден да се състезава в Трета лига.

"Радваме се, че успяхме да спасим Дунав, въпреки че сега играе в Трета лига. Алтернативата беше изобщо да няма отбор, а това щеше да е пагубно. Разбрахме, че няма митичен спасител, който да помогне на клуба" заяви Йорданов.

Общото събрание на Дунав, на което ще бъде избрано ръководство, нов устав и организация, ще се състои в края на идния месец.

"Идеята е на него да присъстват много хора. Целта ни е да натрупаме максимална социална база от членове в клуба. Не искаме 10 души да се събират и да решават някакви неща на закрито. Това не бива да се допуска повече, защото вече видяхме до какво води. Трябва да има механизми и когато едно ръководство се изчерпи, да има цивилизован начин клубът да се наследи от други хора, които да поемат щафетата. Не искаме да се започва пак отначало", коментира Йорданов.

По думите му цел на ръководството е клубът да бъде сертифициран по ISO-стандарт. Йорданов посочи, че от всички отбори у нас само Лудогорец е с такъв сертификат. Това ще донесе на Дунав престиж и допълнителна сигурност у бъдещите му спонсори. Интензивни разговори с фирми вече се водят, като са постигнати и успехи.

Йорданов и Цирков обясниха, че ще има и членски внос - от 10 до 10 000 лева. Срещу него ще се дава членска карта. Тя ще носи на притежателя й правото да участва в заседанията на Общото събрание, на което ще може да гласува за различни предложения.

Йорданов обясни, че около 400 000 лева ще са нужни на Дунав за този сезон - за школата и за мъжкия отбор. Новото ръководство ще трябва да се справи и със задълженията, наследени от предишните собственици, които са общо за около 90 000 лева.

"Опитваме се да ги разсрочим, за да функционираме нормално", каза Йорданов.

Забавени плащания има към общинското предприятие "Спортни имоти" в Русе - около 38 000 лева, към държавата - около 30 000 лева за ДДС и осигуровки, 15 000 лева са за заплати към няколко футболисти и около 5000 - 6000 лева към други контрагенти - за транспорт, за хотели.

Според Йорданов, ако планираната приходна част бъде изпълнена, до края на годината дългът ще бъде изчистен.

Целта пред новото ръководство е до Нова година отборът да бъде подготвен за лицензиране в професионалния футбол.