Двама нови треньори работят от днес в академията на Дунав Русе. Това съобщиха от клуба в крайдунавския град.

Динко Дерменджиев и Александър Маринов са млади и амбициозни наставници, на които клубът ще разчита дългосрочно в изпълнение на своята програма за развитие на талантите си.

Дерменджиев ще поеме родените през 2008 година. Ще бъде ангажиран и с родените през 2010 г., където ще работи в екип със сегашния треньор Йордан Стоянов.

Александър Маринов ще тренира елитната юношеска формация до 15 години заедно с Илиян Памуков, както и в подготвителната й формация.

Спортният директор на Дунав Мартин Цирков заяви, че промените в клуба са дълго обмисляни и целят да се вдигне нивото.

"Целта на всички промени е да са в унисон с новите ценности на клуба, основани на екипното начало, синхрона, дисциплината и социалната дейност. Идеята ни е всяка юношеска формация да се подготвя от екип, състоящ се от минимум двама треньори, които да повишат качеството на заниманията и контрола върху правилното изпълнение на задачите от страна на състезателите", каза Цирков.

По думите му така ще може да се акцентира и върху индивидуалното развитие на подрастващите.

"Всички формации ще се подготвят по координирана програма, която съставяме заедно с някои от най-добрите консултанти в детско-юношеския футбол в страната. Изследваме и много добри примери от чужбина, като методиката на Динамо Загреб, и се опитваме да достигнем до решение, което да работи на местна почва с нашите специфики и предизвикателства", коментира Цирков.

Преди и след края на новия полусезон ще бъдат направени и контролни тестове на всички футболисти в академията. В процес на внедряване е и електронна система, която да проследява техните резултати във времето. Клубът ще инвестира и в квалификацията на треньорите си в школата, като част от бюджета за 2021 г. ще бъде насочен именно в това направление.

Освен в спортно-технически план Дунав ще вложи значителни усилия и върху извънтренировъчното развитие на децата. В тази връзка се основава програма за социални дейности и активности на трениращите в него, която ще бъде предназначена само за дейности в полза на обществото.

"Искаме да стимулираме децата ни да са отговорни граждани и да имат каузи в живота, за които да се борят. С новия ни проект ще организираме и финансираме обществено полезни дейности на нашите възпитаници от школата. Истината е, че не всички ще станат професионални футболисти, но всички трябва да бъдат пример за околните. Дунав е една от малкото организации в Русе, която може да запълни някои значителни празнини в това отношение. Наясно сме, че възпитанието на един професионален спортист започва извън самия терен, а досега не е обръщано достатъчно внимание на този аспект. Като цяло анализът ни показва, че в българския футбол има отстъпление във възпитателния процес на децата, не се обръща внимание на дисциплина, респект, организираност и трудолюбие. Това са основни качества, без които дори и най-талантливото дете и най-добрият треньор са обречени на посредственост. Според нас именно това е една от основните причини да изоставаме в спорта, дори от държави, с които иначе би следвало да сме съизмерими. Затова много важна част от промените в клуба са насочени към коренна промяна на неговата философия не само като спортна организация, а и като учебно-възпитателна такава", обясни Цирков.

Всички промени ще бъдат обсъдени на родителски срещи, на които ще се представят и подробности за това как ще бъде организиран процесът в академията.