Отборите на Славия и Дунав откриват 29-ия кръг на Първа лига. Срещата е в петък, 12 април, от 17:15 часа, като нея ще можете да проследите пряко в сайта Gong.bg. Мача също можете да гледате по DIEMA SPORT и и онлайн платформата DIEMAXTRA.

Славия е вторият в класирането в Група А на Втората осмица. Тимът е с актив от 35 точки, на две зад лидера Локомотив Пд (37 т.). Дунав е 4-ти в същата група с актив от 22 пункта и вече няма шанс да догони съперника си за второто място.

За Дунав ще е важно да изпревари Септември Сф (23 т.) в борбата за 3-ата позиция. Тя ще даде наглед по-лесен съперник за предстоящите баражи за оцеляване в елита след края на битките в груповата фаза.

Около домакините новините най-вече са свързани с техния стадион в "Овча купел". През седмицата "белите" заявиха съоръжението за участие в Лига Европа, при евентуално класиране на тима за турнира през лятото.

Но не е ясно дали тимът ще бъде воден от наставника си Златомир Загорчич, ако се класира за там. Договорът на специалиста изтича през лятото, но по всяка вероятност той ще бъде продължен, тъй като президентът на клуба Венцислав Стефанов, е доволен от работата му.

Не трябва да се забравя, че Златомир Загорчич донесе Купата на България преди година за Славия след успех във финала над Левски. През тази година отборът лъкатуши, но записа някои силни резултати.

Преди седмица Славия направи хикс с Локомотив Пд (1:1), като единственото попадение вкара левия бек Димитър Велковски (3-ти гол за него в кариерата му).

Колкото до Дунав, тимът завъртя емоционално 2:2 срещу Септември преди няколко дни в 28-ия кръг на ППЛ. Точката бе спечелена въпреки червения картон на Христо Попадийн в средата на втората част.

Така поради санкцията самият Попадийн ще пропусне двубоя със Славия. Човекът във форма за "драконите" се казва Исмаил Иса. Той асистира 3 пъти и реализира 1 асистенция в последните 4 кръга. При изпадане отборът се очаква да бъде напсунат от Иса, Васев и Станоев.

Интересни факти преди Славия - Дунав:

Славия

- ремито 1:1 на „Лаута” в миналия кръг осигури чисто математически и на белите, и на пловдивчани участие в елита и през следващия сезон, защото със сигурност ще заемат първите две места в своята група и ще играят за разпределението на местата от 7-ото до 10-ото

- не вкара нито един гол в последните си 3 домакинства – 0:3 срещу Левски, 0:1 срещу Етър и 0:0 срещу Септември

- и трите досегашни гола на защитника на белите Димитър Велковски в елита бяха отбелязани в Пловдив, но попадението му в последния кръг срещу Локо Пд на „Лаута” бе първото му от пряк свободен удар

Дунав

- е в серия от 3 поредни равенства, като нито едно от досегашните 7 ремита през сезона не беше нулево – след 6 пъти по 1:1 дойде 2:2 срещу Септември в предишния кръг

- Исмаил Иса е футболистът във форма в състава на русенци – вкара 3 гола и направи една асистенция в последните 4 кръга, след като при предишните си 13 мача през сезона постигна само едно попадение

- само абсолютният аутсайдер Верея има повече загуби навън през настоящия сезон (14) от 12-те поражения на дунавци в общо 14 гостувания

Баланс

В Първа лига: 48 мача, 20 победи за Славия, 16 равенства, 12 победи за Дунав, голова разлика 56-41 за Славия

Славия като домакин: 23 мача, 13 победи за Славия, 4 равенства, 6 победи за Дунав, голова разлика 35-20 за Славия