Вторият тест за Левски, откакто Славиша Стоянович пое тима, предстои. „Сините“ гостуват на Дунав в Русе от 21.00 часа днес, а срещата ще може да следите с Gong.bg, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и на честотите на Дарик радио.

Победа над „драконите“ би останала в статистиката като втори пореден успех за софиянци под ръководството на бившия треньор на Цървена Звезда. В дебюта си Стоянович си тръгна с трите точки срещу Ботев Враца, но сега специалистът се намира в малко по-деликатна ситуация.

Той не може да разчита на няколко основни футболисти. Сред тях и централният защитник Давид Яблонски, който получи травма и ще бъде извън игра поне 20 дни. Левият бек Иван Горанов попадна в групата, но шансовете да влезе в игра са малки. Така че роденият в бивша Югославия треньор ще има проблеми при окомплектоването на състава, особено в защита. Аут за срещата са още нападателят Серджиу Буш, Антъни Белмонт, Паулиньо, Фелипе Нашименти и Деян Иванов.

В лагера на русенци е далеч по-безоблачно. Малин Орачев няма кадрови проблеми, като добрата новина е завръщането в строя на Александър Александров.

Статистиката преди мача сочи, че Левски и Дунав са срещали 55 пъти в родния шампионат. Балансът на „сините“ е положителен - 33 победи срещу 6 загуби. Ремитата са 16. При успех днес, тимът от „Георги Аспарухов“ има възможността да измести ЦСКА от първото място, поне до изиграването на мача на „червените“ срещу Славия в неделя (12 август).

Главен съдия на мача между Дунав и Левски ще бъде Станислав Ставров. 

А ето и още любопитни факти преди двубоя в Русе:

- Дунав е успял да запази вратата си суха в едва 8 от досегашните си 55 мача със сините – 4 пъти 0:0, 3 пъти победи с по 1:0 и веднъж с 2:0.

- Само юношата на Левски Борислав Балджийски от сегашния състав на дунавци има гол във вратата на сините в Първа лига – за победата на Славия с 1:0 на „Георги Аспарухов” на 22 май 2016 г.

- Най-тежкото поражение на русенци в 25-те им досегашни мача под ръководството на Малин Орачев дойде точно при домакинство на Левски – 0:4 на 29 ноември 2017 г. С него начело Дунав отпадна и на четвърфиналите за купата срещу Левски пак в мач у дома – 0:2 на 15 декември м.г.

- Откакто Дунав се завърна в елита през сезон 2016/17 г., сините нямат загуба в 6-те си двубоя с русенци – 4 победи и 2 равенства с обща голова разлика 12-3.

- За първи път от сезон 2012/13 г. насам сините събраха 7 точки след началните 3 кръга в първенството. Преди 6 сезона тимът започна с 6 поредни победи.

- С 2:0 срещу Ботев Вр Славиша Стоянович спази традицията всеки назначен за постоянно треньор на Левски да започва с победа. Преди това същото сториха Делио Роси, Николай Митов, Елин Топузаков и Стойчо Стоев, а единственото изключение бе Люпко Петрович с 0:1 срещу Славия та 22 май 2016 г.

Ас на Левски стана баща за първи път

Общото събрание на Левски ще се отложи