Левски записа трета победа в четири мача от началото на сезона и излезе, макар и временно, на върха на класирането на Първа лига. Това стана след мъчна, но много сладка победа в гостуването на Дунав с 2:1. 

Този успех дойде след пълен обрат, а големият герой за гостите от София беше Жерсон Кабрал. Крилото се отличи с гол и асистенция и затвърждава силните си изяви напоследък. Силен мач направи и Габриел Обертан, макар да не успя да се разпише. 

ИГРАЧ НА МАЧА: ЖЕРСОН КАБРАЛ

Славиша Стоянович: Бихме, защото бързо им изравнихме

Жерсон Кабрал: Труден мач, но съумяхме да спечелим

Орачев: Ако не удържаш на напрежение, не играеш в Първа лига

След нулева първа част домакините откриха от много спорна дузпа в 53-та минута. Тогава точен беше Божидар Васев от 11-те метра, но спорът беше къде е нарушението на Аймен Белаид срещу Светослав Ковачев. 

Останаха съмнения, че тунизиецът е фаулирал съперника извън наказателното поле, но реферът Станислав Ставров посочи бялата точка. И от там последва откриването на резултата с първия си точен удар в мача. 

Но пък последва светкавичен отговор от "сините". В 59-та минута Жерсон Кабрал с топовен шут след пас на Жорди Гомес изравни. А в 78-та холандецът сервира топката на главата на Холмар Ейолфсон и пълният обрат стана факт. 

В последните минути гол на Дунав беше отменен заради засада, а повторенията показаха, че такава има при паса на Светослав Ковачев към Ахмед Ахмедов. И така в крайна сметка Левски извоюва с характер и силна воля трите важни точки.  

Мачът започна сравнително равностойно с оглед на това, че в първите минути и двата тима нямаха положения, макар левскарите да бяха далеч по-активни. В тези минути тимовете разчитаха предимно на центрирания и далечни удари, но без успех. 

Първата истинска ситуация за гол се откри пред "сините" в 13-та минута. Тогава Габриел Обертан с перфектен пас намери Давиде Мариани пред наказателното поле и швейцарецът с опасен удар можеше да открие резултата, но топката мина с малко над вратата. 

Обертан продължаваше да твори всичко най-опасно пред вратата на съперника, а едно негово фалцово центриране можеше да се превърне в гол в 18-та минута, ако Станислав Костов беше засякъл топката. 

В следващата атака се получи и може би най-големият пропуск преди почивката за Левски. Тогава Станислав Костов по страхотен начин намери Ивайло Найденов зад защитата, но младокът не показа хладнокръвие и стреля право в тялото на вратаря Филип Димитров. 

След този порив от страна на гостите, играта полека-лека се изравни. Но в смисъл такъв, че отново положенията пред вратата на Дунав секнаха, а не че русенци вдигнаха оборотите и тръгнаха напред. 

Към края на полувремето обаче "сините" отново се активизираха в предни позиции. Жерсон Кабрал правеше пробиви и по двата фланга и опитваше удари, но беше твърде неточен, а когато намираше очертанията на вратата, Филип Димитров нямаше затруднения да улови. 

Нй-големият пропуск на холандеца беше в 36-та минута, когато Давиде Мариани го намери непокрит в наказателното поле, но изстрелът му мина на няколко сантиметра над вратата и пак нямаше гол. 

Последната интересна ситуация преди почивката беше в 42-та минута. Тогава Хали Тиам стреля от голяма дистанция, топката рикошира в защитник на Дунав и се насочи опасно към вратата на Димитров, но в крайна сметка излезе в корнер. Така голове през първата част нямаше и развръзката остана за второто полувреме. 

А то беше доста вълнуващо. Само седем минути след подновяването на играта домакините поведоха. Това обаче стана след доста спорна дузпа, отсъдена от съдията Станислав Ставров. Във въпросната ситуация Аймен Белаид наруши правилата срещу Станислав Ковачев, който нахлуваше към наказателното поле. 

Останаха сериозни съмнения, че фаулът е извън наказателното поле, но Ставров посочи бялата точка. От 11-те метра Божидар Васев стреля безкомпромисно и откри резултата в 53-та минута. 

Но последва светкавичен отговор от Левски. Само шест минути по-късно "сините" изравниха със страхотен гол на Жерсон Кабрал. Той получи топката пред наказателното поле от Жорди Гомес и с мощен и добре насочен удар прати кълбото в мрежата за 1:1. 

Последваха интересни минути и ситуации пред вратата на домакините. Най-чистата възможност беше за Габриел Обертан в 66-та минута, когато си извоюва позиция в наказателното поле отляво и стреля в близкия ъгъл, но вратарят се намеси подобаващо и изби в корнер. 

Левски продължи да атакува по-опасно, но нямаше толкова чисти положения. Преди да се стигне до 78-та минута, когато обратът стана пълен. Тогава Габриел Обертан сам си изработи положението и стреля от 20 метра от движение в горната греда. 

Тогава Петър Патев реши да чисти атрактивно и изби със задна ножица. Само за да подаде на Жерсон Кабрал, който с перфектно центриране качи топката на главата на Холмар Ейолфсон. Исландецът не се поколеба и прати кълбото в мрежата - 2:1 и пълен обрат. 

Малко преди края дойде и ситуацията, която можеше да донесе хикса на Дунав. В 86-та минута Ахмед Ахмедов реализира гол, който обаче беше отменен заради засада. Тогава той получи топката от Светослав Ковачев, но беше зад последния защитник на гостите и флагът на съдията се развя - попадението не беше зачетено. 

До края на мача имаше натиск от русенци в търсене на изравняването, но той беше хаотичен и на практика чисти положения пред Мартин Полачек нямаше. Така Левски измъкна трудно трите точки, но с много характер успя да излезе на върха, макар и временно. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Дунав: Филип Димитров, Божидар Васев, Мартин Ковачев, Георги Динков, Христо Попадийн, Петър Патев, Светослав Ковачев, Борислав Балджийски, Иван Коконов, Бранимир Костадинов, Мухамаду Ндиайе;

Резерви: Станислав Антонов, Ахмед Ахмедов, Глаусио да Силва, Даниел Пехливанов, Красимир Станоев, Преслав Петров, Христо Лемперов;

Левски: Мартин Полачек, Аймен Белаид, Холмар Ейолфсон, Ивайло Найденов, Давиде Мариани, Жорди Гомес, Милош Цветкович, Хали Тиам, Жерсон Кабрал, Станислав Костов, Габриел Обертан;

Резерви: Божидар Митрев, Иван Горанов, Ривалдиньо, Мартин Петков, Томислав Папазов, Атанас Кабов, Станислав Иванов.