След доброто начало на сезона и особено позитивния месец август, през последните близо два месеца Черно море изпитва леки затруднения. В Първа лига тимът е с една победа и 4 загуби в предходните си пет двубоя, като успя да надвие единствено Верея с 4:2.

И ако приемем, че пораженията от ЦСКА и Лудогорец трудно могат да влязат в графата „изненадващи”, то във Варна със сигурност има разочарование от негативните резултати срещу Славия и Ботев Пловдив. И двата сблъсъка завършиха 1:2 в полза на опонентите на "моряците".

Конкретно срещу "канарчетата", Черно море може да съжалява за отрицателния развой, тъй като мачът бе равностоен.

Сега във Варна пристига Дунав, който е окрилен от първата си победа под ръководството на Людмил Киров – 1:0 срещу Локомотив Пловдив. През миналия сезон зелено-белите регистрираха два успеха срещу този съперник, и двата с по 1:0.

Човекът, който донесе триумфа срещу "драконите" през юли 2017-а, обаче, няма да е на разположение. Илиас Хасани се разписа тогава, но сега остава извън сметките заради натрупани жълти картони. Впрочем, алжирецът може скоро да има и нов партньор в сърцето на отбраната, ако Виктор Генев си присъдени официално към Черно море.

Срещата с Дунав ще е по-специална за Георги Илиев, който ще запише своя мач №300 с екипа на "моряците" в елита. Той е четвърти във вечната ранглиста на клуба по брой участия, отстъпвайки на легендите Тодор Марев, Стефан Богомилов и Димитър Боснов.

Именно с неостаряващия капитан са свързани и надеждите на домакините за позитивен изход, а разбира се ще се разчита и на силни изяви от националите Благой Макенджиев и Радослав Василев. В крайна сметка, всички във Варна знаят, че победата е задължителна и ще даде възможност на състава да влезе дори в шестицата, тъй като изоставането му от Локо Пловдив е само 2 точки.

А както споменахме, Дунав ликува за първи път при Людмил Киров точно срещу "смърфовете". "Драконите" имаха огромна нужда от този успех, тъй като не бяха били в Първа лига близо 2 месеца. За последно те грабнаха трите точки при 2:0 над Септември на 24 август, а оттогава бяха с две равенства и три загуби в първенството.

Сега, окрилени от победата над "железничарите", те отиват във Варна в приповдигнато настроение. Лошите новини за наставника на гостите са, че двама от основните му футболисти остават извън строя поради контузии – Борислав Балджийски и Божидар Васев няма да са на разположение. Въпросителни има и около състоянието на Мартин Ковачев, но позитивното е завръщането на Петър Патев в групата.

Киров се изказа ласкаво за Илиан Илиев, който е бил негов треньор в Берое, но отчете, че Дунав не отива на „Тича” като обречен. Факт е, че при визитите си на този противник след завръщането си в Първа лига, "небесносините" имат само една победа от 4 опита. Тя бе постигната в края на кампания 2016/17 в Каварна. Но тенденциите може да бъдат нарушени.

Ясно е, че в Черно море ще има мисъл и за предстоящия 1/8-финал за Купата срещу Левски. Но пък и Дунав няма да подцени срещата си от същата фаза на надпреварата срещу...Локо Пловдив. Програмата и на двата отбора е натоварена, а тестовете следват един след друг.