Ранното пролетно пробуждане в Локомотив Пловдив продължава. След трудния старт на годината "железничарите" записаха втора поредна победа, като след Берое, сега в тяхна жертва се превърна борещият се за оцеляване Дунав. 

Както и срещу старозагорци, на "Лаута" домакините надделяха с 4:1, а основна роля за този успех изигра капитанът Димитър Илиев. В своя мач №100 с екипа на родния си отбор той се отличи с две попадения и със страхотна игра в предни позиции. Един Бахтич също се разписа, а с две асистенции и гол в края се отличи и Игор Банович. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Димитър Илиев (Локомотив)

Героят Димитър Илиев: Нямах представа за юбилейния си мач

Пламен Донев: Заслужена победа за Локо Пд, но резултатът не е реален

Акрапович: Бихме с желание, ултиматумът към мен е фейк нюз

Гостите от Русе съвсем не бяха беззъби и стигнаха до изравнително попадение чрез Исмаил Иса, а малко след това можеха дори да поведат в резултата, но в крайна сметка усилията им не се увенчаха с нищо повече, освен със сравнително почетна загуба. 

Двата тима сътвориха невероятна първа част. Още от началото съперниците се втурнаха напред и имаха интересни ситуации. Още във 2-та минута Димитър Илиев можеше да открие головата си сметка в юбилейния за него мач, но ударът му беше отразен от Благой Макенджиев. 

Четвърт час след началото дойде и най-спорната ситуация преди почивката. В нея Анте Аралица се откъсваше сам срещу вратаря и беше дръпнат за ръката от Георги Динков. Защитникът спря чиста голова ситуация, но реферът не му показа директен червен картон и реши да го накаже само с жълт, макар че имаше основание и за по-тежка санкция. 

Малко след това дойдоха и вихрените минути в първата част. Първо в 24-та минута домакините откриха. Тогава Игор Банович с перфектен пас намери Димитър Илиев в наказателното поле, капитанът на "железничарите" овладя с помощта на рикошет, после преодоля технично защитник и с перфектен удар в долния десен ъгъл на вратаря направи 1:0. 

Но тази радост на "черно-белите" не трая дълго. Още в 30-та минута русенци изравниха, когато Божидар Васев свали с гърди една топка за Исмаил Иса, Милош Петрович пропусна да го покрие и нападателят с удар под ръцете на вратаря Луков направи 1:1. Пловдивчани претендираха за засада на Иса, но такава нямаше отсъдена. 

Само две минути след това гостите можеха да сътворят и пълен обрат. Тогава Александър Исаевски проби по левия фланг и намери Свилен Щерев пред вратарското поле. Ударът му обаче мина буквално на няколко сантиметра от гредата и статуквото се запази. Но отново не за дълго. 

Защото в 35-та минута домакините отново бяха напред в резултата. Тогава отново Игор Банович се отличи с хитър пас, с който намери Един Бахтич пред наказателното поле, неговият удар беше техничен и добре насочен по земя в ъгъла и направи безпомощен Макенджиев за втори път - 2:1. 

А това не беше всичко до почивката. Димитър Илиев имаше нов шанс в 42-та минута, когато Анте Аралица получи подарък в половината на Дунав и проби, намирайки капитана си пред вратарското поле, но той се засуети и ударът му беше слаб и избит от защитник. 

Но Илиев се реабилитира за този пропуск в продължението на първата част. Тогава Емин Ахмед го фаулира точно пред наказателното поле и асът на Локо се нагърби с отговорността да стреля. Ударът му беше страхотно пласиран във вратарския ъгъл и резултатът набъбна на 3:1 в полза на домакините. При него дойде и почивката. 

Веднага след нея домакините имаха и още един шанс, с който да съсипят окончателно интригата в мача. В 47-та минута Анте Аралица получи топката пред наказателното поле, в самия му десен ъгъл и стреля силно, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

След това силно начало обаче темпото поспадна, като си пролича, че домакините бяха доволни от тази развръзка в резултата, а гостите не се напъваха особено за промяната му. Това доведе до позиционна битка и зрелищните положения, които изобилстваха преди почивката, секнаха в тези минути. 

За отбелязване в тази част от мача беше една опасна контра на "драконите" в 63-та минута, при която Божидар Васев се озова на хубава позиция, но в последния момент беше затворен от Стивън Езе, който изби удара му в корнер, от който пък не последва нищо. 

Само две минути след това дойде най-чистото положение в тази първа част на второто полувреме. Тогава Димитър Илиев и Анте Аралица направиха страхотно двойно подаване пред наказателното поле на Дунав, което позволи на хърватина да се озове на стрелкова позиция, но ударът му от 15-ина метра мина над вратата. 

Това русло на мача се запази до самия край. По-интересните ситуации до края бяха пред тях, но Анте Аралица, който усилено преследваше попадението, се скъса да пропуска, като пробваше удари от какви ли не позиции. 

Най-чистата възможност за него беше в 78-та минута, когато се измъкна зад защитата, преодоля и вратаря, но в последния момент загуби равновесие, което позволи на Макенджиев със сизифови мъки да чукне топката в корнер в последния момент. 

Русенци бяха тотално обезверени в заключителната част на мача и освен с няколко далечни удара, не се отличиха с друго. В последните минути мачът се доиграваше, но все пак остана време за четвърти гол в мрежата на гостите. 

В 93-та минута Йосип Томашевич намери пред наказателното поле Игор Банович и той с прекрасен фалцов удар в далечния ъгъл на вратаря оформи крайното 4:1 и за втора поредна седмица "железничарите" биха с такъв резултат и трите точки останаха на "Лаута". 

С тях в актива пловдивчани вече имат 32 и ще имат малко по-добри изходни позиции в битката за Европа от втората осмица. Дунав пък очевидно ще се бори за оцеляване, след като кръг преди края на редовния сезон остава предпоследен с 19 точки. 

Ето и на кого заложиха двамата наставници за тази битка: 

Локомотив Пловдив: Мартин Луков, Асен Георгиев, Стивън Езе, Милош Петрович, Йосип Томашевич, Абделхаким Нур Буна, Янко Ангелов, Игор Банович, Един Бахтич, Анте Аралица, Димитър Илиев;

Резерви: Илко Пиргов, Лукас Масоеро, Бирсент Карагарен, Парвиз Умарбаев, Ален Ожболт, Вилим Посинкович, Никола Марич;

Дунав: Благой Макенджиев, Александър Исаевски, Георги Динков, Мартин Ковачев, Емин Ахмед, Драгош Фирцулеску, Диян Димов, Свилен Щерев, Красимир Станоев, Божидар Васев, Исмаил Иса;

Резерви: Станислав Антонов, Ахмед Ахмедов, Мартин Станкев, Мухамаду Ндиайе, Петър Патев, Самуел Инкоом, Христо Попадийн.