„Колективът е най-ярката и силна черта на Дунав Русе. Това важи както по отношение на футболистите, така и на треньорския екип“, категоричен е Пламен Донев.

Той бе привлечен като старши треньор на "драконите" през това лято, за да помогне с необходимия опит и рутина заедно с една от легендите на клуба Игнат Младенов на младия екип на Веселин Великов, Людмил Киров и Любомир Петков.

Донев е бивш футболист и наставник на Светкавица, като дори изведе търговищкия тим до елита преди няколко години.

"Познавах много добре отбора на Дунав още отпреди. Играли сме много контроли и официални срещи със "Светкавица" срещу русенския отбор. Бяхме близки с покойния вече Мирослав Миронов. Познаваме се много добре и с Димитър Димитров, и с доктор Симеон Симеонов, и с треньора Веселин Великов. Нямаше как да откажа една такава покана. Познавам много добре и футболистите, а с някои от тях съм работил и преди. Тук в Дунав буквално се чувствам като в свои води", сподели Донев.

Той не пропусна да похвали работата на Веселин Великов и останалите си колеги от треньорския щаб на "драконите".

"Имам пълно доверие на Веселин Великов. Той работи с този отбор вече трета година. Познава характера на всеки един от футболистите и знае най-добре как да подходи в дадена ситуация. Затова и той е по-активен на тъч линията по време на срещите до момента. Смятам, че с това и с моя опит и съвети в необходимите моменти сформирахме един много добър екип заедно с него и останалите треньори", коментира още Пламен Донев.

Той не крие, че в Русе обстановката за работа е много добра и затова резултатите засега са закономерни.

"Тук има един изключително добър колектив и сработен отбор. Именно колективната работа и игра е в основата на резултатите до момента", каза още Донев.

Припомняме, че след пет изиграни кръга "Дунав" е едноличен лидер в класирането на Първа професионална лига с актив от 13 точки и голова разлика 8:1 след равенството 0:0 с Верея, победите над Нефтохимик в Бургас с 2:1, над Локомотив Горна Оряховица в Пловдив с 2:0, срещу Пирин с 1:0 и Черно море Варна с 3:0 на "Лудогорец Арена" в Разград.

Русенци изиграха и една добра контрола с 18-кратния шампион и 13 пъти носител на Купата на Румъния Динамо в Букурещ, в която отстъпиха с 2:3.

"Премерихме сили с един гранд от Румъния. Вярно, че липсваха някои футболисти от техния отбор, които са национали, но и ние бяхме без няколко основни футболисти, на които дадохме повече почивка за възстановяване преди мача с ЦСКА. Важното е, че въпреки това играхме добре. Показахме, че можем дори и когато ни поведат в резултата, да продължим да се борим и да бележим. Опазихме се и от контузии въпреки, че домакините се хвърляха здраво в единоборствата", коментира от своя страна Веселин Великов.

Тепърва обаче на Дунав предстоят срещи и с кандидати за титлата у нас, първата от които е срещу ЦСКА-София на 11 септември, неделя, от 21:15 ч. на "Лудогорец Арена" в Разград.

"Ако излезем със същия колективен дух и нагласи, които демонстрирахме до този момент и при едно благоприятно развитие, можем да излезем с успех от срещата с ЦСКА-София", категоричен е Пламен Донев.