Отборът на Дунав постигна изключително важен успех в битката си оцеляване в елита, като надигра с 2:1 последния в класирането Витоша в Бистрица. Мачът сложи край на 21-ия кръг в Първа лига, с който първенството потегли през пролетния дял на сезон 2017/2018.

Васил Шопов се отчете с два гола за "драконите" чрез изпълнения на преки свободни удари, докато за бистричани точен беше Ивайло Лазаров. Неговото попадение не бе достатъчно за избягването на 16-ата загуба, която отрежда на "бистришките тигри" последното място с едва 5 точки. Дунав пък събра 18 пункта на предпоследната 13-а позиция и се доближи само на точка на намиращите се непосредствено пред него тимове на Етър и Пирин.

Играч на мача: Васил Шопов

Треньорът на Дунав Малин Орачев: Ще е трудно, но ще се борим докрай

Коце Ангелов: В природата има баланс, този късмет ще се обърне

Шопов: Не убедихме с играта си, важна е победата

Първият половин час на мача в Бистрица определено може да се опише като достоен за забрава. Под нестихващия дъжд, който от време на време преминаваше в сняг, двата отбора бяха доста затруднени да градят атаки и разчитаха предимно на статични положения или центрирания от фланга. В тези 30 минути те си размениха по един неточен изстрел, преди събитията да станат по-интересни.

За това помогна откриването на резултата. В 30-ата минута Дунав получи правото да изпълни пряк свободен удар отляво по атаката си и недалеч от наказателното поле. Васил Шопов фалцира топката над стената с идеята да намери някого при близката греда. Никой от футболистите не успя да играе с нея, а при тупкането тя продължи пътя си и влезе в долния ляв ъгъл зад напълно застиналия страж на домакините Михаил Иванов – 0:1.

Витоша се активизира в някаква степен и можеше да отвърне на удара в 36-ата. Тогава рикоширал в защитник пас на Даниел Пеев се оказа на пътя на Ивайло Лазаров в пеналта. Крилото тъкмо се канеше да стреля, когато Мартин Ковачев и вратарят Мартин Луков дружно му попречиха и избиха в корнер.

Три минути по-късно „драконите” не бяха далеч от удвояването на аванса си. Васил Шопов изпълни ъглов удар отляво по атаката, а при близката греда Ковачев изскочи и подложи глава с идеята да порази далечния долен ъгъл. За късмет на домакините топката премина на метър встрани от целта.

Витоша направи аналогичен пропуск в 42-ата минута. Даниел Пеев изпълни корнер и намери капитана си Николай Христозов пред вратарското поле. Ветеранът стреля доста добре с глава, а вратарят на Дунав само изгледа как топката профучава на сантиметри покрай страничния стълб.

Бистричани все пак намериха сили да изравнят секунди преди края на полувремето. Петко Цанков получи отдясно и притиснат от съперник намери начин да центрира по земята. Даниел Пеев и двама играчи на Дунав атакуваха топката, но заради тежкия терен никой не я отигра качествено. Така тя отиде при Ивайло Лазаров, който от 8-9 метра не нанесе най-сполучливият възможен шут, но вкара достатъчно сила в изпълнението си, за да преодолее Луков – 1:1.

След почивката Витоша първи стигна до интересни ситуации, пропиля ги и плати скъпо за това. В 56-ата минута Даниел Пеев стреля по отличен начин от пряк свободен удар, отсъден на около 24-25 метра от вратата. Топката щеше да влети в горния десен ъгъл, ако Луков не я бе избил с върха на пръстите. При последвалия корнер Пеев центрира точно към Кристиян Узунов, който нанесе параболичен изстрел с глава. Луков плонжира без да достигне до топката, която отскочи от напречната греда и излезе в аут.

Отговорът на Дунав дойде четири минути по-късно, когато грешка на Узунов при играта с глава позволи на Шопов да изведе резервата и дебютант Луис да Силва зад отбраната. Радко Мутафчийски догони бразилеца и го фаулира точно пред наказателното поле, за което получи жълт картон. Играчите на гостите претендираха за по-сериозно наказание, но реферът Волен Чинков прецени, че тук не става дума за отнета очевидна възможност за отбелязване на гол.

Такъв обаче падна от прекия свободен удар донякъде заради зле построената от Витоша стена, но предимно заради шута на Васил Шопов. Този път атакуващият халф на „драконите” съвсем преднамерено стреля към целта и не остави шанс на вратаря Иванов да реагира – 1:2.

След този гол русенци определено дадоха инициативата на своя съперник и умело се заеха със задачата да накъсат ритъма на мача. В игра влязоха още двама от новите футболисти – Насим Зитуни и Мухамаду Н’Диайе. Те не се проявиха по съществен начин до края на мача, а пък Витоша се задоволи само с една смяна.

Тъкмо влезлият Стефан Христов имаше нелош шанс в 86-ата минута, когато получи топката в дъгата, обърна се и стреля по тревата. Рикошет в Петър Патев направи топката невъзможна за Луков, но тя излезе на половин метър покрай гредата в корнер.

Точно преди изтичането на редовните 90 минути Михал Петров се спусна отдясно по атаката за Витоша и центрира добре към Григор Долапчиев. Нападателят се опита да вложи максимално много сила в изстрела с глава и затова се размина с топката.

Вече в продължението Н'Диайе пропусна златен шанс да се разпише още в дебюта си за Дунав. Тръгналият безогледно напред противник позволи на сенегалеца да получи съвсем сам в центъра и да пробяга целия терен до вратата на Мишо Иванов. Дали заради тежкия терен или по някаква друга причина тъмнокожият футболист обърка крачката и стреля прибързано, което даде шанс на вратаря да отрази.

В следващия кръг Витоша гостува на Пирин, докато Дунав ще приеме Верея у дома.

ВИТОША – ДУНАВ 1:2

0:1 Васил Шопов 30'

1:1 Ивайло Лазаров 45'

1:2 Васил Шопов 60'

Витоша (5-3-2): Михаил Иванов – Петко Цанков, Кристиян Узунов, Николай Христозов /к/, Радко Мутафчийски, Румен Гьонов – Михаил Петров, Лъчезар Котев, Ивайло Лазаров (83' - Стефан Христов) – Григор Долапчиев, Даниел Пеев

Старши треньор:  Костадин Ангелов

Дунав (4-2-3-1): Мартин Луков – Христо Попадийн, Мартин Ковачев, Петър Патев, Преслав Петров – Диян Димов /к/, Красимир Станоев – Юлиан Ненов (64' - Нисам Зитуни), Васил Шопов (82' - Мухамаду Н'Диайе), Бирсент Карагарен – Димитър Георгиев (46' - Луис да Силва)

Старши треньор: Малин Орачев

Стадион: „Витоша” (Бистрица)

Главен съдия: Волен Чинков