Битката на дъното между Верея и Дунав открива надпреварата в неделния ден от 9-ия кръг в Първа лига. Двата тима се изправят един срещу друг от 15:00 часа в Стара Загора на "Трейс Арена".

Този мач можете да проследите в ефира на DIEMA SPORT, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. За вас ще го следим минута по минута на GONG.BG, а можете да го слушате и по честотите на Дарик радио.

Отборите влизат в битката след доста турбулентни периоди. Във Верея беше бурно в началото на месеца, когато играчите се разбунтуваха срещу тогавашния наставник Небойша Лекич и в крайна сметка на неговото място беше назначен Людмил Киров.

Той сякаш закрепи положението в закъсалия тим и беше на прага от истинска сензация в официалния си дебют на гости на шампиона Лудогорец. Верея водеше с 1:0 до 78-та минута в Разград, но в крайна сметка логиката възтържествува и мачът завърши 2:1 за "орлите".

Дунав пък в момента се намира в турбулентен период. Отборът се раздели с наставника си Малин Орачев след поражението от Етър в миналия кръг и сега клубното ръководство е в усилено търсене на ново име за поста.

Добрата новина за двата отбора е, че нямат сериозни проблеми с контузии и наказания. И докато все пак Верея ще е без двама футболисти - Ангел Максимов и Симеон Мечев, то русенци ще бъдат в пълна бойна готовност и всички са налични за двубоя.

Антон Огнянов, който в миналия кръг стана първият играч на Верея с гол през сезона, изигра 18 мача за Дунав при завръщането му в елита през есента на 2016 г., в които вкара 4 попадения. Той вече се е разписвал във вратата на русенци с екипа на Левски – при 2:2 на 28 февруари 2017 г.

Старозагорци вкараха гол в дебюта на новия си наставник Людмил Киров –1:2 срещу Лудогорец, те не успяха да се разпишат в първите мачове на никой от предишните треньори на Верея – Александър Томаш, Илиан Илиев, Благомир Митрев, Елиаш, Иван Колев и Небойша Лекич.

Верея е единственият тим в лигата, който няма победа у дома през календарната 2018 г. – 4 равенства и 8 загуби, при които вкара едва 4 гола, всичките във вратата на Ботев Пд.

В същото време, Дунав увеличи серията си без равенство на 17 последователни шампионатни срещи (7 победи и 10 загуби) – най-дългата поредица без хикс в Първа лига. За последно завърши реми на 1 април т.г. – 2:2 срещу Локо Пд на „Лаута”, когато Диян Димов изравни в петата минута на добавеното време.

Също както и Верея, Дунав все още няма спечелена точка навън през настоящия сезон, като загуби и 4-те си гостувания досега.

Дунав вкара 10 гола от началото на сезона, колкото и третия в класирането Лудогорец, но с тях спечели цели 11 точки по-малко от разградчани – 6 срещу 17 за шампионите. В 6 от 8-те срещи на русенци бяха вкарани 3 или повече попадения – повече, отколкото в мачовете на всеки друг тим в лигата.