Дунав и Етър играят своя мач от осмия кръг на Първа лига днес, 15 септември, от 14.45 ч. в Русе. Можете да го го проследите минута по минута в Gong.bg, както и с картина по NOVA SPORT, а същото и на честотите на Дарик радио.

В предходния кръг „болярите“ успяха да запишат победа с 2:0 над Септември, докато Дунав отстъпи на шампиона Лудогорец. Преди мача и двата състава са назад в класирането.

Великотърновци са 11-ти, докато русенци са 12-ти, съответно със седем и шест точки.

Една от дилемите пред наставника на гостите Красимир Балъков е на кого да заложи измежду Иван Стоянов и Пламен Гълъбов сред титулярите. Радостната вест за Бала е, че Крум Стоянов се завръща след наказание.

От началото на 2018-а двата състава са срещали на терена в официални мачове за Първа лига 4 пъти, като балансът на „виолетовите“ е три победи, спрямо един успех за „драконите“.

Главен съдия на мача ще бъде Ивайло Стоянов.

Ето и някои любопитни факти преди срещата:

• Русенци са в Топ 6 на класирането само според резултатите от домакинствата с 6 точки от 3 мача вкъщи, но заедно с Верея са единствените тимове през сезона, които още не са печелили точки на чужд терен.

• Цели трима чужденци направиха своите дебюти за русенци в предишния кръг срещу Лудогорец – бразилецът Дуда започна като титуляр, а като смени влязоха французинът Бен Еша и ганаецът Менза. С тях иностранците с мачове в Първа лига през сезона станаха 105.

• Иван Коконов (Дунав), който се разписа срещу Лудогорец в миналия кръг, е единственият футболист от сегашния състав на елита, отбелязвал 4 гола в един шампионатен мач - за Ботев Вр при 6:2 над Калиакра на 29 април 2012 г.

• Етър игра цели 6 пъти срещу русенци през миналия сезон, като в последните 5 двубоя между съперниците няма равенство – 3 победи за Етър и 2 за Дунав. В последните 2 мача, финал за 11-о място в първенството, имаше 5 червени картона – 3 за играчи на Дунав и 2 за футболисти на виолетовите.

• Левият бек на болярите Димо Атанасов записа в миналия кръг срещу Септември първата си асистенция през новия сезон. В предишния той бе футболистът на Етър с най-много голови пасове – 6.

• Три от досегашните 5 гола за великотърновци бяха отбелязани с удари с глава при игрови ситуации, като те донесоха и двете победи на тима досега – Ерик Почански срещу Верея (1:0), както и Румен Руменов и Даниел Младенов срещу Септември (2:0)..