Атлетико Мадрид и треньорът му Диего Симеоне са вдъхновителите на наставника на сензацията през изминалия сезон в Първа лига – Дунав - Веселин Великов. Специалистът даде пространно интервю за предаването „Дома на футбола“ по DIEMA SPORT, където говори не само за това от кои европейски тимове и треньори заимства методи и похвати, а и за изминалата кампания на „драконите“, както и за евентуалното предстоящо участие в Лига Европа.

„Никой от началото на шампионата не ни броеше за отбор, който ще стигне до първата шестица. Ние играехме наистина добре и мисля, че 4-ото място е заслужено. Считаха ни за изпадащ. Тези приказки ни амбицираха. Мисля, че бе за тях (бел.ред. играчите) голяма мотивация, когато казваха, че сме първият изпадащ“, започна Веселин Великов.

„Мисля, че направиха много. Дано и аз съм спомогнал. Не знам и аз може би с повече приказки и отношението на треньора към играчите и на президента към играчите. Трябва да си психолог, трябва да си приятел с тях. Момчетата ме познават, знаят какво искам и така се получават нещата“.

„Целта, която беше, бе да вкараме отбора в Б група. Имахме най-добрия тим във В група. Бяхме говорили, че отборът трябва да се запази. За Б група взехме още пет-шест човека. Не бе целта още първата година да влезем в елита, но се случи“, върна се назад треньорът.

„Ако кажа, че съм мислил, че нещата ще се развият така, ще излъжа. Надявах се да влезем в Б група, но такова представяне не съм очаквал в А група“.

„Когато в първия кръг падахме от Берое, а след това бихме Ботев, видях, че имаме мъжкари и тогава бях сигурен, че ще влезем в първата шестица. Когато бихме Черно море видях, че имаме шансове за четвъртото място, което вероятно ще ни отвори път към Европа. Мисля, че вдигнахме летвата високо. Догодина ще ни е трудно. По-трудно е да задържим нивото. Имаме сили и възможности“, отсече специалистът.

„В групите на Лига Европа няма да влезем. Нямаше и много време. Пусках момчетата в почивка. Но те са амбициозни хора. Мисля, че форматът догодина ще е същият. Не бих казал, че аз съм основта причина да има толкова българи. Тук не се дават високи заплати и така няма как да се вземат чужденци“, коментира още Великов.

„Силно казано да следват нашия пример. Отбори като Лудогорец, Левски, ЦСКА без чужденци няма как да играят в евторурнирите“.

„Повече липса на опит. Затова казвам, че нямаме много шаснове за Лига Европа“.

„С качеството, което имаме в момента, гледам да играем като Атлетико Мадрид. Гуардиола и Симеоне са ми любимите треньори. Хъс, желание – най ми харесва, че Симеоне казва, че желанието за игра на футболистите не може никой да го вземе“, сподели Великов.

„Мечтая пак да сме в първата шестица и през новия сезон“.

„Още ми е рано за български гранд и за излизане в чужбина. Има още много какво да се уча. Има достатъчно време. Много неща ми липсват. Нямам Про лиценз, нужни са ми стажове. Треньор съм в А група от една година. Получавам съвети от помощника, до него се допитвам. Цанко Цветанов – той се допитва до Мъри Стоилов. Повече съвети получавам от него. Който иска да се развива, трябва да иде на стажове в чужбина. Надявам се зимата да стане“.

„Усещам ентусиазма. Феновете в Русе са като всички в страната. Те всички искат отборът да побеждава и да се представя добре. Да се надяваме, че няма да ги разочароваме“, добави Великов.

„Говорили сме с нашия президент, че ще търсим млади момчета с неголеми заплати. Ще се мъчим да правим това, което правихме и миналата година“.

„Дано пак да пълним стадиона и да сме явление у нас. Много трудно е у нас да се направи нещо два пъти. Отборите вече ще гледат към нас с по-голям респект. Но мисля, че с постоянството, което имахме преди, пак ще можем да постигнем първата шестица“, завърши Веселин Великов.