Офанзивният полузащитник на Дунав Русе Васил Шопов направи интересен коментар по повод евентуален свой трансфер в ЦСКА. 25-годишният играч заяви, че никога не би избрал да отиде на „Българска армия”, а като основна причина изтъкна моделът на поведение, който се наблюдава при ръководството на „червените”.

Шопов, който е юноша на Спартак Плевен, премина при „драконите” преди началото на сезона и стана част от невероятната им кампания при завръщането в елита. В Първа лига плевенчанинът може да се похвали с 6 гола в 31 мача, а същевременно отборът му се бори за участие в Лига Европа.

„Няма как да не се коментира евентуалното право на участие в Лига Европа, което може да ни донесе четвъртото място. Ако Лудогорец спечели Купата, разбира се. Най-нормалното е да се коментира това. Всеки го блазни това да играе в Лига Европа – има квалификации, не се знае с кой ще се паднем, не се знае какво ще се получи. Но все пак имаме още доста мачове до края – ако победиш или загубиш 3 мача поред, всичко се променя. Един мач в момента може да промени всичко”, каза Шопов.

Първият от трите двубоя до края е домакинство срещу Левски, а треньорът на русенци Веселин Великов вече изиска от момчетата си да възприемат срещата като финал.

„Щом треньорът е казал, ще играем срещу Левски като на финал. Ще дадем всичко от себе си, както във всеки мач досега. Има мачове, в които сме играли слабо, но сме се раздавали докрай. Просто не се е получавало. Левски не е този отбор, който трябва да бъде. Не са това страшилище, което бяха преди. Видяхме го, като играхме в София, видяхме го и когато им домакинствахме в Разград. Ще играем като равен с равен.”

„Не мога да коментирам политиката на Левски. Имат си някакво виждане. Имат си трансферна политика, която не мога да коментирам. Взимат си играчи, които би трябвало да отговарят на стила им, правят постоянно треньорски рокади… Не съм аз човекът, който да ги коментира тях. Те все пак са Левски. Аз си гледам нашия отбор и мога да говоря за него.”

За Шопов не е тайна къде се крие най-големият коз на настоящия тим на Дунав. Както мнозина от неговите съотборници, и той изтъкна сплотената група като движещата сила зад страхотното представяне на русенци в Първа лига.

„Всеки път и аз, и моите колеги казват едно и също, когато ни питат каква е тайната на Дунав – това е колективът. Всички сме много сплотени. Всеки се раздава за другия и това е.”

„Аз дойдох в Дунав през лятото точно преди 1 година. Повечето момчета играят за Дунав още от В група, аз ги познавам, с някои съм играл и в други отбори. Треньорите и играчите се бяха запазили и когато дойдох, този колектив е бил такъв, какъвто е и сега. Нищо не се е променило от факта, че играем добре, нито пък новите момчета са променили нещо. Трябва да си престъпник, за да не можеш да се адаптираш.”

„Аз мисля, че ние се представяме добре, даваме всичко от себе си. Не мисля, че друг път ще се повтори това, което ние правим в момента. Считам Лудогорец за изключение, защото те влязоха в елита с изключително голям бюджет и бяха много силни. Ние го правим с най-ниския бюджет, но всичко е наред, всичко се получава навреме. Може би това ни дава някакво спокойствие.”

„Как разпускаме ли? Ами излизаме от тренировка и ходим по кафета, пием по една бира, ходим на кино, играем заедно на „Плейстейшън”… Има много неща, които можем да правим заедно. Сякаш не можем да си омръзнем. По цял ден сме заедно, а няма кавги. Това не е присъщо за отбори, в които по цял ден сте заедно с момчетата. Писвате си и искаш да се отделиш, но при нас това го няма. Мисля, че сме много добри приятели всичките.”

„Всеки град си е различен. Русе е хубав град, с хубави хора, които ни подкрепят, защото, разбира се, вървим добре. Сега ако някой ден, не дай си Боже, не вървят добре нещата, може и да не е така. Засега всичко е точно – отнасят се добре с нас хората, и ние също с тях.”

Напоследък Шопов е един от хората, които блестят за Дунав на терена, а при такива ситуации грандовете от Левски и ЦСКА не се бавят много. Самият играч обаче има малко по-различно виждане за нещата.

„Оферта от Левски или ЦСКА? Щом играем наравно с тях, може би и ние сме гранд. Може и малко нескромно да звучи… Айде, ние не сме гранд, играем добре, но мисля, че е малко несериозно да се говори за оферти. Примерно в ЦСКА никога не бих отишъл, защото там знаете какво е ръководството. Не бих предпочел. Това си е лично мое мнение, не ангажирам никого с него. Просто така виждам нещата, така и казвам. Няма смисъл сега да излъжа и да кажа, че да, много искам да отида. Нямам желание. Те не са ме търсили, нямат интерес към мен, но това си е мое мнение.”

„Нека първо да завърши този сезон и да се представим добре. От това зависи и моето бъдеще. Сега, ако до края загубим и трите мача, никой няма да обърне внимание на моето представяне на терена. Ще кажат, че сме се върнали в някаква такава форма, че не можем да играем под напрежение, че всичко ни е дошло така наготово. Нека да изчакаме. Ако се представим добре в тези три мача, значи сме мъже.”

Накрая футболистът на Дунав разкри и кой е чуждестранният тим, на който симпатизира най-много.

„Любимият ми отбор? Това е Ливърпул. Още от малък баща ми гледаше мачове на Ливърпул и като всяко дете заради това станах фен. След това започнах да симпатизирам на Стивън Джерард, а после когато дойде и Фернандо Торес, това дуо ми беше любимо. После дойде и Луис Суаерес… Отделни футболисти не ме карат да бъда за този отбор, но като цяло самият дух на отбора. Майка ми беше в Англия и ходих при нея, гледах мачове на стадиона. Просто едно невероятно място”, завърши Шопов.