Представител на ФК „Дунав” отново участва в работна среща на Европейската мрежа на координаторите за връзка с привърженици. След форума в германския град Гелзенкирхен преди година, този път Андрей Кючуков се срещна със свои колеги от цяла Европа в Ротердам.

В срещата участваха организаторите от програмата на УЕФА Supporters Direct Стюарт Дайкс, Лукас Анастасиадис и Лена Густафсон Виберг, Кийт Долтън от УЕФА, Дейвид Боханън – председател на Мозъчния тръст на експертите по безопасност и сигурност във футбола в Европа, който е и главен консултант на Съвета на Европа по тези въпроси, както и координаторите за връзка с привържениците – Ласе Бауер от „Брьондби“ Дания, Джонатан Уейт от „Тотнъм Хотспърс“ Англия, Рикардо Бертолин от „Рома“ Италия, Нуно Рибейро от „Боависта“ Португалия, Томас Киршнер от „Шалке 04“ Германия, Уго Естебан от френския „Олимпик“ Лион, Матиас Льоб от „Волеренга“ Норвегия, Йасмин Хиверинен от финландския „Илвес“ Тампере, Иван Уланов от руския ЦСКА Москва, Джон Пол Тейлър от „Селтик“ Шотландия, Пиер Нордберг от „Малмьо“ ФФ Швеция, както и домакините Тон Стробанд и Мартен ван Холстейн от „Фейенорд“.

Ето какво сподели за срещата Андрей Кючуков:

Темата за въвличане на феновете в организацията на футболните срещи и близкия диалог и ежедневна работа с тях по тези въпроси е сериозна и редица европейски клубове инвестират много в тази посока. Именно това е задачата на „координатора за връзка с привържениците” /Supporters Liaison Officer/. Длъжността в много държави е изравнена с тази на отговорника за охраната по време на футболните срещи. В Швейцария се провеждат обучения на тези координатори преди началото на всеки сезон, в които клубовете с задължени да изпращат свои представители, за да получат професионален лиценз. В Германия също са започнали професионални обучения, в които са включени и специалисти от два университета. Там клубовете са задължени да имат по няколко такива координатори, които отговарят и за връзката с феновете на противниковите отбори.

В холандския „Фейенорд” пък 6 човека работят в постоянна връзка с различните фен клубове и привърженици на клуба. Двама организират т. нар. „fancoach” с фенове на възраст между 13 и 23 години. Има такива, отговорни за организацията по време на мачовете и връзка с феновете на противниковия отбор, както и координатор за феновете в неравностойно положение. Имат и успешна програма за реабилитация и частично намаление на наказания на провинили се привърженици. С тях разговаря и практически работи координатор, футболист, охранител и пожарникар. Успеваемостта е много голяма, като най-много 2-3% от феновете повтарят провиненията си, при което обаче получават сериозни санкции без право на помилване.

Коментирани бяха и рисковете при работата на координаторите и диалога им с фенове и полиция с конкретни примери от различните държави.

Във връзка с това трябва да се отбележи, че в „Дунав“ има относително добър диалог по линията клуб – фенове по отношение на организацията на мачове, в който добра активност проявяват и двете страни. Има и други клубове у нас, в които това се случва дори на по-професионално ниво, но има и такива, в които липсва какъвто и да е диалог и вина за това носят и фенове, но и футболният клуб.

В разговор с Кийт Долтън от УЕФА координаторите се застъпиха за това при организацията на мачовете от европейските клубни турнири да се чува и мнението на феновете.

„Говори се само за забрани и сигурност, но не и за феновете. УЕФА трябва да обърне внимание на това. Нали канят и полиция по време на техническите конференции – те са трета страна, трябва да има и координатор, който да каже какво е положението по отношение на феновете“, коментира Тон Стробанд от „Фейенорд”.

Бе гласувано доверие на Стробанд, заедно с Джон Пол Тейлър от „Селтик“ и Томас Киршнер от „Шалке 04” да помагат на хората от Supporters Direct да отстояват ролята на феновете в диалога с клубовете, местните футболни асоциации, УЕФА и европейските институции. Те ще помагат и разрешаване на конкретни казуси на всички от Европейската мрежа на координатори за връзка с привърженици.

По време на срещата Андрей Кючуков изненада с подарък колегата си от „Рома” Рикардо Бертолин. Паметно флагче за историческия за „Дунав” мач от турнира на УЕФА през 1975 г., в който в Русе е победен гранда от Рим, ще намери място в музея на клуба на новия му стадион в италианската столица.

Практически резултат от срещата изникна и неочаквано след жребият за предварителните кръгове на турнира за Лига Европа. След като стана ясно, че носителят на Купата на България „Славия” ще срещне финландския „Илвес”, Кючуков спомогна за контактите между координаторите за връзка с привържениците в двата клуба.