Появилият се ненадейно в урните на УЕФА тим на Дунав Русе ще се изправи срещу казахстанския Иртиш Павлодар в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Това отреди жребият, теглен в Нион днес.

УЕФА отстрани ЦСКА от жребия за Лига Европа!

„Драконите”, които до последно не знаеха със сигурност ще участват или не в турнира за сезон 2017/2018, се оказаха сред непоставените при тегленето, заемайки мястото на извадения без предупреждение ЦСКА. Това върна Иртиш сред поставените тимове и съответно прати отбора на Димитър Димитров-Херо на пътя на русенци. Единственото им участие дотук в евротурнирите датира от далечната кампания 1975/1976, когато тимът записва знаменита победа с 1:0 над Рома у дома, но губи реванша с 0:2 и отпада в първия кръг от Купата на УЕФА.

Дунав излезе с позиция за Лига Европа

Дунав ще бъде гост в първата среща на 29 юни, а след това ще домакинства на реванша. Ответният мач на 6 юли, като „драконите” ще имат шанса да го играят на собствения си стадион в Русе.

Иртиш като клуб с дълги традиции в местния футбол, основан през 1965 година. Отборът е известен с това, че е сред създателите на казахстанското първенство и се гордее с факта, че никога не е изпадал от елита. Успехите обаче идват едва през 90-те години на миналия век. Отборът от Павлодар за първи път става шампион на страната през 1993 година, а последните две титли от общо петте са поредни – през 2002-а и 2003-а. Клубът два пъти е взимал и Купата на страната (1988 и 1998).

За първи път името „Иртиш” придоби популярност у нас през сезон 2013/2014. Тогава в първия квалфикационен кръг на Лига Европа казахстанците се падат срещу Левски София. „Сините” направиха безлично 0:0 у дома, а в реванша допуснаха срамно отпадане след загуба с 0:2.

Интересно е да се спомене, че от тези мачове насам – последвани от отпадане срещу босненския Широки Брег във втория предварителен кръг на ЛЕ – Иртиш не е помирисвал евроучастие. През миналия сезон 2016/2017 финишира на третото място (с голямо изоставане от борещите за титлата Астана и Кайрат Алмати), което отново го пласира върху футболната карта на Европа.

Иртиш играе домакинските си мачове на Цетралния стадион в Павлодар, чийто максимален капацитет е непретенциозните 15 хиляди. Президент на клуба е Роман Скляр